prefab

Ook: geprefabriceerd, voorgefabriceerd. Prefab is vooraf gefabriceerd en daarmee gereed voor gebruik. Vaak zijn bouw-onderdelen prefab en worden deze met andere delen in of aan elkaar bevestigd om één geheel te vormen. 
Prefab komt in veel verschijningen voor, bijvoorbeeld als plaatvloer, dakelement, garage, bij montagebouw maar ook bijvoorbeeld als kleine schakelbare woning (blokunit, spacebox, woonunit). 

Afwegingen tussen prefab of in situ beton:
- snelheid van werken: prefab-betonelementen hebben het voordeel dat er snel gewerkt kan worden; door tunnelbekisting en verwarmen van het gestorte beton of gebruik van snelhardend beton wordt er ook bij in situ beton in "dagproductie" gewerkt (de dag na het storten is het beton voldoende gehard en sterk om de bekisting te gebruiken voor het volgende deel) 
- betonkwaliteit: prefab heeft het voordeel dat de kwaliteit van het beton constant is; de kwaliteit van betonmortel uit de betonmortelcentrale, dat met de truckmixer "just in time" op de bouwplaats wordt geleverd, is ook veel beter dan een aantal jaren geleden 
- overspanningen: met prefab-elementen zijn grotere overspanningen mogelijk dankzij voorspanning 
- zichtbeton: bij zichtbeton is prefab wellicht aantrekkelijker omdat de samenstelling van de betonmortel en het storten daarvan in een meer geconditioneerde omgeving plaatsvindt 
- monoliete constructie: in situ beton heeft het voordeel dat het eindresultaat meer monoliet genoemd kan worden dan bij toepassing van prefab-elementen: het beton vormt meer één geheel, wat constructief beter is 
- hoogbouw: wanneer zeer hoge gebouwen met prefab betonvloeren en prefab gevelelementen worden opgetrokken, wordt vaak een in het werk gestorte kern van beton toegepast voor de noodzakelijke stijfheid.

Niet alleen betonnen objecten worden prefab vervaardigd, er is o.m. ook prefab in baksteen (bijvoorbeeld geveldelen) en in kunststof (bijvoorbeeld zwembaden)


prefab kelder (sterk beton):


prefab dakelement slimfix (isobouw):


prefab zwembad (polyester, merk polyfaser, zwembadplein):


prefab aanbouw in 3 dagen geplaatst;
klik voor groter:
  


Afbeeldingen Sterk Beton, IsoBouw.
 
Zie bouwmethode voor de volledige afbeelding.

Leveranciers van prefab beton zijn o.m.:
- Bruil

- Haitsma Beton 

- Lafarge Holcim Betonproducten 

- Spaansen 

- VBI 

- Voorbij Prefab Beton

- Westo Prefab betonsystemen


Woningen in prefab
"Prefab woningen worden onderscheiden naar (Woningbouwwijzer):
- Houtskeletbouw (HSB), een prefab bouwmethode waarbij de basis van de woning een houten skelet heeft. De afwerking is vaak van hout en/of metselwerk.
- Logbouw (ook wel houtstapelbouw), een prefab bouwmethode waarbij de woning is opgetrokken uit houten balken die op elkaar worden gestapeld. Log is het Engelse woord voor een blok hout, stuk stam van een boom; denk aan blokhut.
- Prefab elementenbouw, waarbij de woning wordt opgetrokken uit betonnen geprefabriceerde elementen. De gevelafwerking kan bijvoorbeeld in hout of metselwerk zijn.
- Staalframebouw, een prefab bouwmethode waarbij de basis van de woning een stalen skelet is. De afwerking kan bijvoorbeeld van hout of metselwerk zijn."
- Prefab gevelelementen met baksteen en eventueel isolatie vereenvoudigen het bouwen en geven toch een traditioneel uiterlijk.
- Prefab binnenspouwbladen en speciale producten (voorheen: TiltUp-systeem van Noppert).

Enkele leveranciers van prefab woningen (ook tijdelijke huisvesting):
- Wagenbouw Bouwsystemen

- Finnla houtbouwsystemen

- Gorate

- Strandaard units van De Meeuw


Zwembaden in prefab kunststof
Niet alleen woningen kunnen prefab worden vervaardigd, ook zwembaden zijn verkrijgbaar in standaardvormen en -maten (ook wel monoblok of monoblock genoemd). Het voordeel van deze prefab zwembaden is dat ze relatief eenvoudig en snel kunnen worden geplaatst. Prefab zwembaden in beton zijn meestal niet in hun geheel prefab (losse wanden en apart gestorte bodem), maar hebben wel de voordelen van prefab. Prefab zwembaden in kunststof worden in hun geheel gemaakt door middel van een mal, waarin uithardend materiaal (polyester of polyethyleen) wordt gegoten, waarbij de diverse lagen kunststof specifieke eigenschappen kunnen hebben.
Ook bij kunststof zwembaden zal, in ieder geval bij slappe grond, vaak beton gestort moeten worden: omdat het gewicht van een gevuld zwembad fors kan zijn, moet het kunststof zwembad rusten op een vaak in het werk gestorte betonnen "ondervloer", eventueel voorzien van heipalen.
Uiteraard zijn de afmetingen van een prefab zwembad beperkt door het transport over de weg. 
Houd er rekening mee dat de kosten van een prefab zwembad in totaal onder meer kunnen omvatten: aanschaf bad, uitgraven gat, transport bad, storten of leggen ondervloer, plaatsen bad, installatie water en elektra, aanschaf en installatie waterfilter, tuinwerkzaamheden rond het bad, eventueel veiligheidsmaatregelen wanneer er (kleine) kinderen zijn.
(Voor de gebruiksfase is een onderhoudscontract mogelijk.)

Een paar leveranciers van kunststof zwembaden:
- Zwembadplein (merk Polyfaser, in polyester)
- Fonteyn Outdoor Living Mall (diverse merken, in polyester)


Zie ook Cement&BetonCentrum, Constructief Prefab Beton en Hurks.