porisosteen

Porisostenen zijn poreuze bakstenen verkregen door bakken van een mengsel van klei en bijvoorbeeld zaagsel, kolenslib, slik en vliegas *). Bij het bakken verbrandt alles behalve de klei en blijven dus poriën achter. De kleur is geel tot roodbruin. 
De Poriso-stenen zijn volle bakstenen. (De snelbouw Porotherm lijmblokken hebben veel smalle verticale luchtkanalen, vergelijkbaar met Poroton, ook voor goed geïsoleerde muren.)

De naam suggereert dat het een poreuze isolatiesteen: het is een poreuze steen voor binnenmuren. Er volstaat een geringere dikte van thermisch isolatiemateriaal en ook de geluidsisolatie wordt verbeterd.
Deze poreuze stenen hebben een volumieke massa van ca. 1300 kg/m3 (vroeger 1100), zijn uitsluitend geschikt voor binnenmuren, maar door de vrij hoge druksterkte geschikt voor zowel dragende en niet-dragende binnenmuren.

De PorisoDeco lijkt het meest op een "normale" baksteen.
De PorisoStuc is wat robuuster en ook verkrijgbaar met hol- en dol waardoor een betere aansluiting wordt verkregen: "PorisoStuc is een lichtgewicht volle binnenmuursteen met een hoge druksterkte waardoor hij geschikt is voor dragend en niet-dragend werk. PorisoStuc heeft goede geluidsisolerende eigenschappen en is eenvoudig af te werken. Het overgrote deel van het PorisoStuc assortiment is leverbaar in hol en dol uitvoering (H D). Alleen de lintvoeg hoeft van lijmmortel te worden voorzien. Dat maakt de blokken uitermate geschikt voor het maken van veel meters. Muurlengtes tot ca. 16 meter zijn geen enkel probleem."


voorbeelden van poriso
deco (wienerberger):


poriso
stuc, met hol- en dol voor een betere aansluting (wienerberger):


Documentatie
- Wienerberger Binnenmuursteen (Poriso, Porotherm e.d.)

Foto's De Snor Bouwtechniek en Wienerberger PorisoDeco en PorisoStuc.

Zie ook bijvoorbeeld poreus.

Eng. Poriso brick


*) Voorbeelden van de verhoudingen: de steenfabriek van Hendrik in Brunssum gebruikte 25% klei, 40% zaagsel, 15% vliegas en 20% leistenen slik en de steenfabriek CS in Geleen werkte met 17,5% klei, 40% zaagsel, 20% vliegas, 17,5% slik en 5% gemalen steen. (Slik is de benaming van de grondsoort die ontstaan is in slikken, d.w.z. de gebieden die bij hoog water onderlopen en bij laag water droog vallen).