panhaak

Een panhaak is een haak waarmee dakpannen op steile daken bevestigd worden. 

Eisen die aan een panhaak worden gesteld:
- De eerste en belangrijkste eis aan de panhaak is dat deze de dakpannen voldoende weerstand tegen afwaaien geeft. Dit wordt vastgelegd in een getal: de rekenwaarde. Deze rekenwaarde is niet alleen afhankelijk van de panhaak, maar ook van het type dakpan. Elke combinatie dakpan en panhaak heeft een unieke rekenwaarde. 
- Een tweede belangrijke eis aan een panhaak is dat er voldoende ruimte overblijft in de sluitingen, zodat de panspeling gehandhaafd blijft. 
- Een derde eis die aan de panhaak wordt gesteld is het materiaal: dit dient RVS 304 (AISI 304) kwaliteit of gelijkwaardig te zijn, zoals bijvoorbeeld een hoogwaardige kunststof. De panhaak is het sterkst indien deze aangebracht wordt in de zijsluiting. Het zwakste is de panhaak indien deze aan de bovenzijde wordt bevestigd, zoals bij de kophaak.
- Van de panhaak dient een testrapport voorhanden te zijn volgend de Europese testmethode EN 14437.

Voor het correct bevestigen van de pannen met panhaken dient een verankeringsberekening plaats te vinden, o.m. afhankelijk van de streek (aan de kust waait het harder), de dakhelling, het gewicht van de pan. Het resultaat van deze berekening kan zijn:
- door het gewicht van de pannen zijn geen panhaken nodig (er is geen verankering nodig als het gewicht is groter dan de stuwdruk op de betreffende dakzone)
- er wordt dambordsgewijs verankerd (elke tweede dakpan wordt verankerd met een panhaak, waarbij het verankeringspatroon op een dambord lijkt)
- volledige verankering (elke pan wordt van een panhaak voorzien)
- volledige verankering en schroeven (elke pan wordt van een panhaak voorzien en met één of twee rvs schroeven met neopreen volgring in de kopsluiting verankerd).

Op een bouwplaats moet bij de voorman of ploegbaas een instructie aanwezig zijn op welke manier verankerd moet worden.

Omdat bij gebruik van vele verschillende soorten dakpannen ook verschillende soorten panhaken nodig zijn, heeft Wienerberger een allepanshaak in het assortiment (eerste foto rechts): een panhaak met een verschuivend element dat voorzien is van een soort weerhaken. De allepanshaak wordt om de panlat geklemd en zit met één beweging vast, hij wordt daarna om de pan gebogen en op eenvoudige wijze op de juiste maat geduwd.klik voor groter:Afbeeldingen Architectenweb en Badhoevese.

Zie ook bijvoorbeeld Monier en Wienerberger.

Eng. tile clip