overkluizing

1. Ook, soms: overwelving. Een overkluizing is een civiel kunstwerk (viaduct, gebouw o.d.) waarmee een weg, plein of waterloop (waterweg) wordt overwelfd. De overkluizing is meestal dwars op de loop van weg, plein of waterloop, maar er zijn ook overkluizingen evenwijdig boven een weg of waterloop. Vroeger werd in steden overkluizing met woningen vaak toegepast om ruimte te winnen.
Bij een waterloop is de afstand tussen het water en de onderzijde van overkluizing erboven meestal alleen geschikt voor lagere boten en te klein voor scheepvaart.

Doel van een overkluizing kan zijn:
- de weg of waterloop beter in de gaten houden (dwars op de loop van weg e.d.; poortgebouw, toegang kasteel)
- de beschikbare ruimte beter benutten (dwars op de loop van weg e.d. of evenwijdig boven van weg e.d.; woningen of andere gebouwen boven bijvoorbeeld een weg, zie dubbel grondgebruik; ook om over grotere afstand de waterloop laten voortgaan zonder hinder te zijn voor (ander) verkeer of voor woningbouw, bijvoorbeeld verbinding tussen twee singels, grachten, vaarten e.d.)
- tegenwoordig ook de benaming voor een langere overkapping van een weg, bijvoorbeeld als een soort groene oversteek voor wandelaars of fietsers of als ecoduct voor dieren ( dwars op de loop of evenwijdig boven van weg e.d.).


overkluizing kasteelseplaats, ravenstein;
klik voor groter (ben bender, wikipedia):


overkluizing a12, koekamp, bezuidenhoutseweg, den haag;
klik voor groter (bezuidenhout):


overkluizing soesterberg;
klik voor groter (hekwerk met bomen en vliegtuigen, ipvdelft):


overkluizing van een gracht over ca. 600 meter, al vanaf de 17de eeuw is de oude vollersgracht overkluisd en heette later langebrug; overkluizing gezien vanan rapenburg 23-25; onder de langebrug ligt nog wel een fors riool (
klik voor de locatie in google maps):


overkluizing in uitvoering;
klik voor groter (gebr. de koning, papendrecht):


Een korte overkluizing door een weg dwars op een weg wordt viaduct genoemd en een langere overkluizing evenwijdig boven een weg tunnel.

Met dank aan Gebr. De Koning, Geonovum, Wikipedia.

Verg. overbouw.


2. Ook: ontlastplaat. Een overkluizing is een constructie waarmee kabels en leidingen worden beschermd tegen de (extra) belasting op de grond, zoals tegels, asfalt e.d. Vaak is deze beschermende overkluizing een betonnen constructie op korte afstand boven de leidingen. Soms is er sprake van een tijdelijke overkluizing, om kabels en leidingen te beschermen, wanneer zwaar materieel over de grond verplaatst wordt waar die kabels en leidingen in liggen.
Vanwege de diefstallen van koperen leidingen hebben de Belgische spoorwegen al een fors deel van de leidingen overkluisd (in een "goot", bedekt met betonplaten).


overkluizing leiding met schuimbeton (van dijk schuimbeton): 


tijdelijke overkluizing om kabels en leidingen te beschermen wanneer zware wagens e.d. over de grond rijden;
klik voor groter (de vries werkendam):


Met dank aan Schuimbeton, De Vries Werkendam.

Verg. duiker/zinker.