louvredeur

Een louvredeur is een deur die in de, normaal gesproken gesloten, panelen latjes heeft die schuin staande boven elkaar geplaatst zijn.
Voordeel van de louvredeur is dat er licht en vooral lucht door de openingen van de schuin staande latjes kan treden. Vandaar dat louvreschermen als zonwering worden toegepast en louvrekasten voor kleding.

Soms is slechts een deel van de deur uitgevoerd "in louvre", vaak het bovenste deel.
Soms zijn de schuine latjes van stand te veranderen waardoor meer of minder licht (en lucht) kan toetreden.

Het materiaal van het louvredeel is meestal hout, glas, aluminium, staal, polycarbonaat of bamboe.
Afhankelijk van de toepassing zijn bekend: louvredeur, louvreluik (zie ook bij vensterluik), louvrepaneel, louvrekast, louvrescherm, louvreraam.


louvredeuren bij een kast, wit:


louvrescherm, vouwend;
klik voor groter (isoluik):


louvrepaneel, aluminium kader met houten louvre interieur (isoluik):


louvreluik, gedeeltelijk louvre (isoluik):


louvrescherm in de tuin (hillhout, gardenpleasure):


louvredeurtjes, saloon-deurtjes:


geen deur, maar een raampartij van glazen louvre"latjes" bij een portaal, waarschijnlijk variabel in te stellen (foto joostdevree):


horizontaal louvrescherm als zonwering:


niet echt louvredeuren, maar fraai uitgevoerd en even nuttig (jasno shutters):



Project
-
ontwerp strandhuis Zandvoort van bnla architecten (foto's Chiel de Nooyer)

"Bij dit project heeft de architect gekozen om een gevel van houten louvres toe te passen. Op deze foto’s is mooi te zien hoe de houten louvres een semi-open aanzicht creëren. Overdag zorgt dit in de binnenruimtes voor een bijzonder lichteffect en geborgenheid. En 's avonds zorgt dit juist voor veel uitstraling naar de omgeving. 
Tevens zorgen de louvres voor een beperkte inkijk, het is namelijk alleen mogelijk om naar binnen te kijken wanneer men recht voor het gebouw staat. Kijkt men onder een hoek naar het gebouw dan kijkt men al snel tegen de zijkant van de houten louvres aan. Een gebouw uitgevoerd met louvres heeft dus onder elke hoek een andere aanblik."




Het woorddeel louvre is afkomstig van  het Engelse louvre, louver (ventilatiekoepel); het Middelengelse luver, lover is afgeleid van het Oudfranse lover of lovier (zolderraampje, muuropening); de etymologie is onzeker, maar wordt wel in verband gebracht met het Latijnse lupus (wolf), vanwege de vormovereenkomst van de opening van de wolvenval. Bron Etymologiebank.

Verg. paneeldeur, persienne, vensterluik, vleugeldeur, demerara-raam.

Eng. louvre door, louvred door, louvvered door (Am.)