hygroscopisch

Hygroscopisch is de eigenschap van een materiaal om water (uit de lucht) aan te trekken: de moleculen waterdamp van de omringende lucht bezetten de poriën van het hygroscopische materiaal. Dit wordt moleculaire adsorptie genoemd. Calciumchloride is de bekendste hygroscopische stof.
Goede isolatiematerialen mogen niet hygroscopisch zijn omdat anders het vocht de isolerende werking verlaagt, koudebruggen kan veroorzaken en er schimmels kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld de isolatiematerialen steenwol en glaswol en vooral foamglas zijn niet hygroscopisch.

Zouten zijn vaak hygroscopisch; het aantreffen van zouten in een muur (door foutieve bestanddelen of aangetrokken uit een zoutige bodem) geeft daarom vaak vochtige plekken. Het vocht heeft een slechte invloed op de pleisterlaag. Hygroscopische zouten in bijvoorbeeld baksteen en pleisterwerk kunnen het vocht uit de muur (of uit zeer vochtige, koude buitenlucht) aantrekken waardoor het uitzet en blazen en scheuren ontstaan en het zout naar buiten kan treden (zie de foto). 
Ook hout is hygroscopisch, wat één van de redenen is dat het vaak nog "werkt". Door bijvoorbeeld een proces dat acetyleren heet, zoals bij accoya hout, kan het hygroscope karakter vrijwel ninil worden.

Een gunstig gebruik van hygroscopisch materiaal vinden we in de zogenoemde vochtvreters die in (te) vochtige ruimte worden toegepast.

Een hygroscoop is een vochtmeter.

De tegenhanger van hygroscopisch is hydrofobisch (water "afstotend").


door vocht en hygroscopische zouten aangetast pleisterwerk;
klik voor iets groter:


De term hygroscopisch is ontleend aan het Griekse hygros (water) en het Griekse skopion, van skopein (kijken naar, onderzoeken).

Eng. hygroscopic