holle bouwsteenvloer

De vloer van holle bouwsteen werd en wordt gebruikt om een meer of minder geïsoleerde "betonnen" vloer te hebben. 
Er zijn meer soorten vloeren van holle bouwsteen (met dank aan Piet Bot Vademecum):
- balkjes met holle bouwstenen ertussen; de bouwstenen worden ook wel vulpotten of broodjes genoemd; de balkjes zijn van gewapend of voorgespannen beton (eventueel als een U omgeven door keramiek) en liggen op regelmatige afstand van elkaar; tussen de balkjes worden de holle bouwstenen gelegd; het geheel wordt één gemaakt door een dekvloer van gewapend beton (de druklaag); 
voorbeeld is de Stalton-vloer (Zwitsers patent, NeHoBo, 1958)  
- vloerelementen met holle bouwstenen die als horizontale "muren" aan elkaar zijn gemetseld en van wapening zijn voorzien;
voorbeelden zijn de NeHoBo-vloer (ingenieur O. Jelsma, 1937) en de Perfora-vloer (de N.V. Metselsteen voorheen Antoon Geldens Mij., 1941)
- holle liggers naast elkaar, met wapening en opgevuld met beton
voorbeelden zijn de Cusveller-vloer (met betonnen holle liggers; er zijn ook veel Cusveller-vloeren met massieve liggers, dus geen holle bouwsteen), Braming vloer (korte holle keramische buizen, 1920) en waarschijnlijk de Fusée-vloer (met aarden flessen, F.A.J. Smits en P.W. van der Dries, NeFuMij, Nederlandse Fusée Ceramique Mij., 1945; fabricage keramische fusées door Stoompannenfabriek Echt)
- niet bekend welke methode holle bouwsteen werd gehanteerd van o.m. Pfeifer-vloer (Gebr. Gilardoni, 1920), Steno-vloer (Oosthoek & Zn, Alphen aan den Rijn, 1941), SVK-vloer (diagonaalsteenvloer, 1948), Isolo-vloer (1948)
- niet bekend is of deze gebakken-aardewerk-vloeren ook van holle bouwsteen waren o.m. Dongo-vloer, Hourdis-vloer, Excelsior-vloer, Bendor-vloer.

De Stalton-vloer is een combinatievloer van potten (vulpotten, keramische broodjes) en balken. De losse potten zijn bij de Stalton-vloer vervangen door een bredere versie met meer openingen, waardoor minder betonnen balken nodig zijn en de vloer toch sneller gelegd kan worden en, in vergelijking met bijvoorbeeld de kanaalplaten van de kanaalplaatvloer, in veel gevallen de vloer zonder hijskraan gelegd kan worden.

De belangrijkste vloeren van holle bouwstenen zijn:
- de Stalton-vloer; deze vloer kan op een degelijke manier worden aangebracht (zie ook bij broodjesvloer
- de NeHoBo-vloer; deze vloer is in de jaren 1956-1984 gelegd en helaas is daarbij vaak water met chloride gebruikt als versneller waardoor de wapening onder vochtige omstandigheden is gaan roesten en dus geen constructief correcte en veilige vloer is (vervanging is wellicht noodzakelijk op termijn, bijvoorbeeld bij renovatie of bij de keuze van een een nieuwe vloerbedekking)
- de Perfora-vloer; vergelijkbaar met de NeHoBo-vloer, maar niet bekend is of er ook met die vloer problemen waren (verderop een Perfora advertentie uit 1955)
- de Cusveller- vloer (specifieke delen waren hol).


broodjes van keramiek bij de stalton-vloer, hier gecombineerd met de kanaalplaatvloer:


holle bouwstenen als losse "potten", onderdelen van een holle bouwsteenvloer:


advertentie van een perfora-vloer uit 1955; ook toegepast als dakbeschot... :


sloop van een fusée-dak; "de voorburgse architect albert van essen ontwierp in 1953 de overhemdenfabriek van de eerste leidsche manufacturen industrie [elmi] aan de leidse lammenschansweg; het dak bestond uit hele en halve gebogen betonnen schaaldaken volgens het zogenaamde fusée céramique systeem";
klik voor groter (stichting bouwhistorie nederland): 


Met dank aan De Blauwe Hond, Ploegsteert en Stichting Bouwhistorie Nederland.

Verg. holle baksteen, systeemvloer, broodjesvloer.
Verg. voor historisch ook balkenvloer, plaatvloer.