grasblok, grastegel

Ook: grasbetontegel, grasbetonsteen, grassteen, grasraster, grasrooster, grasdal (België), parkeertegel. Een grastegel is een betonnen of kunststof tegel met grote perforaties waardoor gras e.d. door het materiaal kunnen groeien; door de perforaties kan hemelwater gemakkelijk in de ondergrond treden (prettig bij stortbuien) en het gras voeden. 

Het groene karakter van gras of onkruid in combinatie met de stevige ondergrond is ideaal. Verder laten de "tegels" regenwater door en slaan dat ook op in de aarde.
De betonnen tegels kunnen "hol en dol" uitgevoerd zijn, zodat ze beter op hun plaats blijven. De kunststof grastegel is licht in gewicht. Er zijn ook grasroosters van kunststof die met een een hulpmiddel als een soort graszode gelegd kunnen worden. Sommige rasters van gerecyclede kunststof kunnen toegepast worden voor invulling van betontegels en van gras.
De tegels die van wat dunner materiaal gemaakt zijn, worden soms grasbeschermingsplaten genoemd.

Toepassingsgebieden zijn: parkeerplaatsen, opritten, bermen van landelijke wegen, beschoeiingen, brandgangen, campingwegen, dijken, duikers, landbouw dammen, taludverharding, in de landbouw bij stallen en opslagplaatsen e.d.

Bij bermen van provinciale wegen worden grasbetontegels ook toegepast voor de veiligheid: zonder de "verharde" berm komt nog wel eens een auto in de berm, raakt de bestuurder de controle over het stuur kwijt en is daardoor meestal een gevaar voor het overige verkeer. Zeker wanneer ook schoolgaande kinderen van de weg gebruikmaken is een met grasbetontegels verharde berm aan te bevelen. Zie ook bermkanttegel.

Sommige "gras"tegels kunnen door de grotere perforaties eventueel gevuld worden met gravel of grind i.p.v. grond en gras, wat echter het groene karakter kan verminderen.

Het voordeel van kunststof tegels is dat deze meestal lichter in gewicht zijn dan betonnen tegels.


grastegels van beton:

betonnen grastegel (budget-bestrating):


parkeerplaatsen met grastegels en een
beter beloopbare rand; regenwater verdwijnt in de ondergrond, er ontstaat een groenere omgeving en de auto is met schone schoenen bereikbaar (park positive met grastegels van v.d. bosch beton):


grastegel, hol en dol grasbetontegels, met als begrenzers de biggenruggen


grastegel "keigrassteen" (budget-bestrating):


een (nachtelijke) impressie van een aanstaande parkeerplaats met keigrastegels (moet nog aangevuld worden met aarde en gras; foto joostdevree):


keigrastegel met gras, meerhove, eindhoven:



grastegels van kunststof (grindplaat, grindmat):

hdpe grastegel multiraster pro a, voor grind of gras, belastbaar tot > 300 ton/m2 (kremers bv; voor normale belasting zoals op parkeerterreinen is ook de "gewone" hdpe multiraster geschikt, belastbaar tot 250 ton/m2 ongevuld):


robuuste grastegel/bermkanttegel
ecoterra van gerecycled kunststof, 3d-bevestiging, met kleine langwerpige noppen aan de bovenzijde die meer grip geven en een geluidssignaal verstrekken aan de bestuurder; klik op de afbeelding voor de brochure (kremers bv):


grastegels van het tte-systeem, hier in hetzelfde systeem gecombineerd met een streep van rode betonklinkers (tte-systeem):


grastegel ritterdal (entreeding infra platform):


grastegel "grasraster" (direct gazon):


de structuur van de grastegels van het tte-systeem (tte-systeem):


Verg. de bermkanttegel, halfverharding.

Eng. grass concrete