gietvloer, gietdekvloer

Een gietvloer is een (dek)vloer die over de draagvloer wordt gegoten. De gietvloer maakt als zwevende dekvloer de toepassing van tegels en parketvloeren in de gestapelde bouw mogelijk omdat er minder contactgeluid wordt doorgegeven aan de andere appartementen.

Gietvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, afhankelijk van de situatie:
- De beton-gietvloer geeft een industriële uitstraling.
- Met de opkomst van het duurzaam en milieubewust bouwen heeft de anhydriet gietdekvloer (anhydrietvloer) aan populariteit gewonnen. Anhydriet (calciumsulfaat, CaSO4) is een watervrij gips dat door de reactie met water verhardt waardoor het toeslagmateriaal aan elkaar kit. Een anhydriet gietdekvloer is vlak, vertoont geen stortnaden en krimpt nauwelijks, waardoor scheuren en schotelen uitgesloten lijkt.
- Grindvloeren worden als gietvloer uitgevoerd.
- Ook zijn er kunststof gietvloeren (meer giet-coatings eigenlijk), van o.m. epoxy en polyurethaan. Epoxyvloeren zijn zeer harde hoogglansvloeren maar mogelijk onderhevig aan scheurvorming (als de ondergrond uitzet of krimpt); polyurethaanvloeren zijn elastischer en overbruggen eventuele scheuren.

Aandachtspunten (vooral voor epoxy en polyurethaan)
- De draagvloer (constructievloer, bouwvloer) moet hard en stabiel zijn (eigenlijk beton, anders komen er scheuren en breuken).
- De uiteindelijke dekvloer / coating moet voldoende dikte en sterkte hebben (om ponsen door puntlasten te vermijden van bijvoorbeeld een zware tafel met dunne poten of van stoelen met wieltjes). Bij een epoxyvloer mag de belasting max. 7 N/mm2 zijn.
- De ondervloer moet voldoende droog bij als een afsluitende dekvloer (om te vermijden dat het vocht de uiteindelijke dekking doet opbollen; de blazen treden vaak op meer plaatsen; dit probleem komt meestal binnen een jaar aan het licht).
- Er mogen in de afwerkvloer geen holle ruimten, pur of andere relatief zachte materialen zijn, zeker niet naast of bij leidingen e.d., omdat dan de dekking van de afwerkvloer niet stevig genoeg is (ook hier risico op ponsen van de dekvloer; bij vloerverwarming heeft de "legger" nog een enkele keer de neiging wat te smokkelen met materialen).
- Vaak komen er in de gietvloer zelf geen scheuren, maar in de vloer eronder. De vloer eronder vraagt dus extra veel en vakkundige aandacht (o.m. voldoende  dilataties, vooral bij overgangen tussen kamers en nissen e.d., vochtgehalte zeer laag)
- Gietvloeren krijgen toch meestal na verloop krassen, vooral de hardere vloeren, maar dat geeft wel een industrieel uiterlijk (als je voor een gietvloer kiest, dan accepteer je dat of vind je wellicht juist mooi).
- Een gietvloer kan verkleuren door zonlicht, zelfs als de toplaag UV-bestendige lak is.
- Omdat de gietvloer vaak in één kleur is én zeer glad is, vallen stof en haren e.d. nogal op (gebruik het schoonmaakmiddel dat de fabrikant of leverancier aanbeveelt).
- Een kunststof gietvloer (epoxy, polyurethaan) kan reageren door chemische stoffen in materialen als tassen, dopjes van stoelen, rubber anti-glijmatten e.d.
- Een gietvloer is hard waardoor vallen pijnlijk kan zijn.
- Door de gladde afwerking is het risico van uitglijden groter dan bij sommige andere vloerafwerkingen.


gieten van een gietvloer (vloerenbedrijf van rijbroek):


zwevende gietvloer met vloerverwarming;
klik voor groter!:


gietdekvloer, anhydrietvloer (vloerenbedrijf van rijbroek):


Documentatie
- Kunststof gietvloer van Grouttech.

Afbeeldingen o.m. Vloerenbedrijf Van Rijbroek.

Zie bijvoorbeeld CoatingVloer gietvloeren, C. Kornuyt BV, Vloerenbedrijf Van Rijbroek.

Zie ook magnesietvloer.

Eng. self-levelling screed, levelling screed (Am.), self-smoothing screed