geogrid

Een geogrid is een roosterweefsel dat als een soort funderingsrooster wordt toegepast, vooral bij autowegen en spoorwegen. Geogrids gaan spoorvorming op wegen tegen en worden ook bijvoorbeeld toegepast bij stabilisatie of wapening van grond of  ter voorkoming van afschuiving bij taluds

Door het rooster, de coating en de speciale uitvoering van het geogrid worden de krachten op het wegdek beter verspreid in de fundering en daarmee de draagkracht van de fundering dus vergroot. Hierdoor komen minder verzakkingen en horizontale verplaatsingen voor. Geogrids scheiden zo bijvoorbeeld de asfaltlaag van wegen en de ondergrond waardoor geen asfalt verdwijnt in de onderlaag. 


geogrid, scheiding en stabilisatie ballastbed en gewapend talud;
klik voor groter (tencate):


Het geogrid heeft een goede haakweerstand, dwz. dat het er direct op liggende materiaal van de fundering er ingesloten wordt en er ahw. in verankerd wordt. Wanneer de granulaire deeltjes boven het geogrid worden verdicht, worden ze gedeeltelijk in en door de openingen van het geogrid geperst. Het gevolg is een sterke en effectieve insluiting. Bij een geringe rek heeft het geogrid daardoor meestal een relatief grote sterkte (trekstijfheid).
De werking van een geogrid is afhankelijk van:
- de doorsnede en de dikte van de ribben
- de grootte van de openingen
- de efficiëntie van de knooppunten
- de stijfheid van het vlak van het rooster (grid).

Er zijn verschillende soorten geogrids, ook voor verschillende toepassingen: 
- geogrids waarbij de gaten geponst zijn (dus uit één "plaat") of waarbij de gaten ontstaan zijn door twee haakse garens of banden bij de kruispunten aan elkaar te verbinden. 
- geogrids in de uitvoering uniaxiaal, dwz. een weefsel in voornamelijk in één richting, geven een krachtopname in één richting, bv. voor versterking van taluds
- biaxiale geogrids is er krachtopname in twee richtingen, bv. als funderingsrooster voor betere draagkrachtverdeling bij wegen 
- geogrids met driehoekige gaten (Tensar TriAx, gestanst uit een brede band geëxtrudeerde polypropyleen en uitgerekt).

Geogrids worden gefabriceerd van o.m. van kunststoffen, composieten en glasvezels. Kunststoffen zijn bv. hoge weerstand polyester filamentgarens, hoge dichtheid polyetheen of polyethyleen (HDPE), polypropeen of polypopyleen (PP), polyetheen of polyethyleen (PE), polyetheentereftalaat  (PET), polyvinyl alcohol/acetaat (PVA), Aramide. Composieten zijn in dit verband combinaties van verschillende kunststoffen of combinaties van kunststoffen en natuurlijke stoffen, bv. Tenax TNT als een combinatie van geotextiel (filtrerende werking) en een geonet/geogrid (drainage en lastenspreiding). 

Wanneer de rek van het geogrid in situ onderzocht moet worden, zijn zogenoemde rekopnemers (reksensoren) te plaatsen, via welke de rek gemonitord kan worden.

Voorbeelden van geogrids zijn: Tensar, Enkagrid, Fortrac (PET, PVA en Aramide), Comtrac (composiet), Fornit (PP-vezel), Miragrid (polyester en PVC coating).

 
biaxiaal: uniaxiaal:
   
triax: principe stabilisatie en wapening via geogrid:

'n toepassing, geogrid, polyester roosterweefsel voor asfalt, bitugrid (emergo):


Documentatie
- TenCate Miragrid GX Biaxial, technical data

- TenCate Miragrid GX Uniaxial, technical data


Met dank aan Tensar Geogrids, TenCate Geosynthetics (Miragrid), Low&Bonar (Colbond), Ceco, Huesker, Joosten Kunststoffen, Emergo, Geonet, Naue, Texion, Tenax

Verg. grid, geotextiel, granulaatmatras, grondverbetering.

Eng. geogrid (onderdeel van geosynthetics dat omvat: geotextiles, geogrids, geonets, geomembranes, geosynthetic clay liners, geofoam, geocomposites)