estrich, estrichvloer

1. Een estrichvloer is in Nederland meestal een dekvloer van speciale estrichelementen. Doel van de estrichvloer is vooral het effenen van de ondergrond om er een andere vloer op aan te kunnen brengen. Vaak zijn estrich vloerelementen voorzien van liplassen waardoor het leggen vereenvoudigd wordt en een stabieler vloer ontstaat: "een strakke vloer met een maximale stabiliteit". Ook kunnen de elementen aan elkaar verlijmd worden met een speciale estrich vloerlijm.
Bij grote oneffenheden wordt, vóór het aanbrengen van de vloerelementen, geëffend met een laag droge vloerkorrels (vulkorrels, egalisatiekorrels).
Voorbeelden zijn de Fermacell vloerelementen (gipsvezel) en de Rigidur estrichvloer (Gyproc E20, E25, E30 MW e.d.). Beide zijn gipsvezelplaten met als onderste laag een isolatieplaat.


fermacell

rigidur
(gyproc)

vloerplaat eco-logisch


"Fermacell estrich elementen zijn zo goed isolerend dat zij woningscheidend, bij b.v. het scheiden van een boven en benedenhuis. Het betreft een zogenaamde zwevende dekvloer welke het contactgeluid zo goed als teniet doet."
"De Rigidur Floor panelen bestaan uit 2 gipsvezelplaten van 10 mm dikte, verspringend op elkaar verlijmd, al dan niet voorzien van een extra isolatielaag in polystyreen, minerale wol of houtwol." 

Voordelen van een estrichvloer zijn volgens de fabrikanten:
- hoge geluidsisolatie (vooral contactgeluid)
- warmte-isolerend
- optimaal brandwerend
- droog systeem, direct beloopbaar
- handig formaat
- snelle en eenvoudige montage
- hoge puntbelasting
- vloerrenovatie zonder veel massa toe te voegen (niet te zwaar)
- met vrijwel alle vloertypen te beleggen (tapijt, kurk, linoleum, gebakken vloertegels, natuursteentegels en terracottategels, parket).


vloerplaten in hun natuurlijke omgeving (eco-logisch):


bij grote oneffenheden kan geëgaliseerd worden met vloerkorrels alvorens de estrichvloer aan te brengen (eco-logisch):


Met dank aan o.m. JJ Afbouw, Eco-logisch, Ecobouwers, Rigidur Gyproc, Fermacell.

Verg.  laminaat, parketvloer (hout, bamboe, kurk), betonstuc (béton ciré), chipsvloer, granito / terrazzo, grindvloer, magnesietvloer, plavuis, linoleum, pmma-vloer, pvc-vloer, tegelwerk.

Eng. composition flooring


2. Ook: estrik. Estrichvloer komt van het Duitstalige Estrich en betekent in dit verband een vloer van cement, leem o.d. Het is (in Duitsland) meestal een vlakke afwerkvloer van een cementmengsel die bedoeld is als onderlaag voor een hierover aan te brengen vloerafwerking. 

   


Eng. cement-estrich is cement screed