cusveller vloer, cusveller ribvloer

Cusveller vloeren zijn ribbenvloeren van prefab betonliggers opgevuld met wapening en gestort beton. Deze systeemvloeren kwamen bijvoorbeeld voor in woningen die betrekkelijk kort na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd, tot ca. 1965 waarschijnlijk.
"Cusveller vloeren zijn ribbenvloeren opgebouwd uit prefab ongewapend hollith-bimsbetonblokken met een klein eigengewicht (1140 kg/m3) en (voor die tijd) een gunstige geluidsisolatie. 
Naar gelang de overspanning en de toelaatbare spanning hebben de normale blokken een hoogte van 15 en 18 cm, een lijfbreedte van 13 cm, een lijflengte van 45 respectievelijk 55 cm, en in de lengterichting een rug van 5 cm. De blokken werden nauw aansluitend gelegd op een houten bekisting, zodanig dat tussen de rijen blokken in de lengterichting de hoofdwapening en in dwarsrichting de verdeelwapening werd aangebracht. Deze sleuven hebben een T-vormige doorsnede door de smalle ruggen op de blokken. De wapeningsstaven werden gelegd op betonnen steunblokjes (afstandhouders)." De blokken werden met de open zijde tegen elkaar gelegd waardoor de holle ruimten tijdens het storten dus niet vollopen met beton. 


principe:


ondersteuning "wapening":


detailtekening dwarsrichting:


cusveller vloer; hier duidelijker dat er ook blokken met holle ruimten zijn;
klik voor groter (uit een oude jellema, aangepast, met dank aan tu delft):


cusveller vloer als verdiepingvloer, terwijl de begane grond nog gewoon houten balken heeft; de notatie van de cusveller vloer lijkt hier erg op de huidige notatie van een isolatielaag; de dikte van de cusveller vloer is hier 15 cm;
klik voor de volledige afbeelding


"De plaats van de lichtpunten werden vooraf op de bekisting afgetekend. Na het leggen van de blokken werd de vloer rondom het lichtpunt passend gemaakt door middel van een houten plankje, en vervolgens na het leggen van de wapening de pvc-leidingen in de sleuven aangebracht. Ook was het mogelijk de pvc-leidingen in de afwerklaag (dekvloer) aan te brengen.
Bij de buitenbalkons was het mogelijk door lagere blokken de balkonwapening door te laten lopen in de cusveller vloer en zo tegenwicht te bieden. Tenslotte werden alle sleuven volgestort met beton met korrelgrootte van 3 tot 5 cm, tot de bovenkant van de blokken. De sterkteberekeningen en de montagetekeningen met renvooi werden door de fabrikant gemaakt en ingediend bij de constructeur.
Al met al is de cusveller vloer duur wat betreft het arbeidsloon door de houten bekisting en de extra wapening. Er werd uitgekeken naar andere constructies met betonblokken zoals onder meer het systeem met prefab omgekeerde betonnen T-liggers van muur op muur en hart-op-hart circa 50 cm, waartussen de betonblokken (later polystyreen broodjes) vielen. Hierbij kwam de bekisting te vervallen, hooguit een houten juk voor de ondersteuning van de prefab-liggers."

Tekst en meeste afbeeldingen met dank aan aannemersbedrijf Koning in Santpoort (1925-1986).

"Cusveller vloeren werden vanaf 1950 door de firma J. Cusveller in Katweijk aan Zee geproduceerd" (Vademecum historische bouwmaterialen van Piet Bot).

Verg. broodjesvloer, breedplaatvloer en kanaalplaatvloer.