beschoeiing

Een beschoeiing is een oeverbescherming bestaande uit een loodrechte wand die het afkalven van de oever in het water tegengaat. Het is een eenvoudige uitvoering van een waterkering.
Het afbrokkelen van de oever treedt op zowel door het wegzakken van de oevergrond in het water (door hoogteverschillen en het meevoeren van grond door regen e.d.) als door het continu klotsende water tegen de oever. Beschoeiingen fungeren dus op twee manieren als erosieremmer. Op de beschoeiing kan een deksloof worden toegepast als versteviging en bescherming van de beschoeiing.

Beschoeiingen bestaan meestal uit een aantal planken op elkaar (dus horizontaal tegen elkaar) of uit een soort damwandplanken (verticaal tegen elkaar). Ook bestaan er beschoeiingsmatten die gebruikt worden als de erosie niet zo groot is, want de grondkerende eigenschappen zijn zeer beperkt; met paaltjes worden de matten aaneen gehouden.
Verder zijn er speciale "ecoblokken", doorgroeibare en begroeibare blokken, met een structuur waaraan zich dieren en planten hechten (in de buitenwateren o.m. wieren en schelpdieren). 
Prolock heeft het Sigma-systeem, een gerecycled pvc-beschoeiing met versteviging van vurenhouten of hardhouten palen of stalen buispalen en een deksloof. Het grootste deel van de palen zit permanent onder de waterlijn en dat deel kan niet rotten.
Het Combi-palen-systeem van Saveplastics is daarmee te vergelijken.

Bedenk bij vooral hogere beschoeiingen dat er speciale trapjes, loopplanken, reddingsbruggen o.d. moeten zijn zodat ook de jongere mensen en waterdieren vanaf het water weer het land op kunnen. Aalko Everhardus: "De reddingsbrug die ik er met mijn bedrijf voor bedacht heb, bestaat uit een constructie met twee oplopende stalen loopplanken met gripplaattreden, welke gedeeltelijk in het water hangt. Hierdoor kan een mens of dier onder water grip krijgen onder zijn voeten of poten en via de stalen loopplanken omhoog lopen. De hele constructie hangt verankerd aan de rand van de beschoeiing en is in hoogte verstelbaar."

De Ontwerpbrochure Handboek oevers van Altena Infra geeft een veelheid aan methoden om oevers te beschermen.
Een geheel andere vorm van beschoeiing kan de Geowall van Netics zijn: door grondstabilisatie met zeolietpoeder kan de grond van de oever als het ware verhard worden.

Een natuurlijke beschoeiing, dus de oever loopt geleidelijk af naar het water, is goed voor veel planten en waterdieren. Het vergt wel wat meer onderhoud. Andere zaken die het leven of overleven van dieren vergemakkelijken, zie hulpmiddelen t.b.v. dieren.


houten beschoeiing met gedeeltelijke deksloof (hoogendoorn hout):


beschoeiing van perkoenpaaltjes (slootweg beschoeiingen):


kunststof planken, horizontaal (saveplastics):


combi-palen: kunststof beschoeiing met de onbehandeld naaldhouten palen, die voor het grootste deel onder water staan (saveplastics):


prolock-systeem sigma (de kokers worden gevuld met houten palen die voor het grootste deel onder water staan, of stalen buispalen):


beschoeiing met een soort trekpaaltjes om de beschoeiing recht te houden, tegen gronddruk of na slordige aanleg van de beschoeiing (foto joostdevree):


ecoblok, hydro-block (haringman betonwaren):


beschoeiing met deksloof; rechts de pontons (drijflichamen) die gebruikt zijn bij het aanleggen van de beschoeiing (damsteegt waterwerken):


13 km beschoeiing... (l.j. stoop):


aanbrengen beschoeiing, gesteund door lange palen (foto joostdevree):


reddingsbrug / eendentrapje / universele faunatrap; eendentrap, van twee zijden te benaderen en groot overloopstuk naar het gras, hout met "treden"; let er op dat de trap ver in het water reikt, juist bij laag water moet de reddingsbrug bereikbaar zijn; zie eventueel dieren-hulpmiddelen (foto hipgroen):


beschoeiing met enkel en dubbel eendentrapje (foto's joostdevree):


Verg. damwand, kwelscherm (bij kwel).

Eng. revetment, lining; soms: campshot, campshedding (to campshed); de beschoeiing van een bouwput is sheetpile wall, sheetpiling