ambachtelijk-traditioneel

Ook, soms: traditioneel-ambachtelijk. De ambachtelijk-traditionele bouwtrant is een inheemse of streekeigen architectuur die niet aan een bepaalde bouwstijl of bouwperiode is gebonden, maar gebruik maakt van traditionele materialen, vormen en motieven zoals: 
baksteen, mergel, vlechtingen, banden, decoratieve muurankers, roosters voor keldervensters, windveren, uilenborden, rieten daken, zwart-geteerde gepotdekselde houten gevels, opkamers, erkers (bijvoorbeeld bij veel boerderijen om te kunnen zien wie het erf op komt), glas-in-lood

Bijzonder aan ambachtelijk-traditionele bouwtrant is het feit dat er nauwelijks identieke gebouwen zijn, terwijl er wel sprake is van een sterke onderlinge verwantschap per dorp of streek. De ambachtelijk-traditionele architectuur kan ontstaan zijn uit:
- de beperkte beschikbaarheid van materiaal (voornamelijk baksteen, hout, riet en dakpannen)
- een bescheiden pakket aan bouw- en constructieprincipes (men vond het vaak niet nodig een architect in te huren; per dorp of streek waren slechts enkele aannemers of timmermannen die via hun leermeester de meest voorkomende kneepjes van het vak hadden geleerd).

De ambachtelijk-traditionele bouwtrant lijkt veel gemeen te hebben met de vernacular architecture (volksarchitectuur). De vernacular architecture kenmerkt zich echter veel meer door eenvoud en het gebruik van lokaal beschikbare materialen, terwijl de ambachtelijk-traditionele bouwtrant meer een traditionele bouwwijze is en ook vaak "rijker" uitgevoerde gebouwen kent. Veelal zijn het de boerderijen waar de ambachtelijk-traditionele bouwtrant te zien is, maar ook andere gebouwen zijn op die manier ontstaan.


ambachtelijk-traditioneel bakhuis achter boerderij, hoefstraat 4, herpt, heusden;
klik voor groter (foto jhgs, wikimedia):


ambachtelijk-traditioneel woonhuis, hereweg 8, eenrum;
klik voor groter (foto hardscarf, wikimedia):


ambachtelijk-traditioneel pakhuis, lage der a 21, groningen;
klik voor groter (foto crcd, wikimedia):


Met dank aan o.m. Geheugen van Drenthe.

Verg. vernacular architecture (volksarchitectuur), traditionalisme.