aanplanken

Aanplanken is het toevoegen van ruimte of zelfs appartementen aan de kopse kant van een gebouw. Aanplanken is vergelijkbaar met optoppen waarbij het gebouw in de hoogte wordt uitgebreid met één of meer verdiepingen in een lichte bouwmethode. Aanplanken kan gebruik maken van de extra draagkracht die in de fundering van een gebouw aanwezig is, zoals dat ook bij optoppen gebeurt. Net als optoppen kan door aanplanken een saai woongebouw een wat interessantere uitstraling krijgen.

Bij aanplanken wordt het nieuwe gedeelte "gehangen" aan het bestaande gebouw, bij aankoppen wordt aan de kopse kant een nieuw gedeelte geplaatst met een eigen fundering.
Soms kan, bij een ingrijpende aanpassing, een omvangrijk trappenhuis gebruikt worden om 

Naast optoppen is aanplanken een goede manier om de oppervlakte beter te benutten (inbreiden), mits de draagkracht van de fundering voldoende is om de extra massa te dragen.
Door aanplanken kan het nodig zijn de plint van het gebouw uit te breiden omdat er meer bewoners zijn en daarmee meer bergruimte benodigd kan zijn (uitplinten).

Een redelijk en gemakkelijk te verwezenlijken alternatief voor omvangrijke toepassing voor optoppen, aanplanken e.d. is het benutten van leegstaande kantoorgebouwen. Door het nieuwe werken en het vele verplichte thuiswerken in Corona-tijd staat veel kantoorruimte onbenut; doodzonde om die ruimte niet te gebruiken. Slopen kan natuurlijk altijd, maar transitie of herbestemming van kantoorruimte naar woonruimte kan ook veel kantoorwijken veranderen van saaie leegte naar levendige drukte. 


aanplanken van een woongebouw, loevesteinstraat, breda, een geslaagde combinatie van optoppen en aanplanken (van aken):


De term aanplanken wordt gebruikt omdat, door de noodzakelijke lichtgewicht uitvoering, vaak aan de buitenzijde stroken ("planken") van vezelcement of kunststof worden toegepast.

Met dank aan Van Aken.